BU BİR RÜYA OLMALIYDI, HAYAT BÖYLE DURMAMALIYDI
ÜRETMEDİK TÜKETTİK YILLAR BOYU…
SORMADIK NEREDEN GELDİĞİNİ; YA SATTIK, YA KAPATTIK YA DA KAPTIRDIK KOLU
Gündem değişti sandık konu Atatürk hava alanı olunca, Araplar, katarlılar daha neler, neler. Bir yandan inkar etmeler, diğer yandan satmak için parkları, bahçeleri konut alanına çevirmeler. Toprak oldu elinizde oyuncak, fazla değil bu gidişle korkarım elin oğlu tepemizde oturacak.
ÇAY, YAĞ, SÜT, ET, BENZİN, KONUT, EKMEK, TOPLU TAŞIMA, ELEKTRİK, DOĞAL GAZ, SU…
Üretim yoktu, ya durdu ya da kota konuldu. Köylüye tesisin, yerin varsa al sana hayvancılık destek kredisi denildi, piyangodan kimler faydalandı bilinmez ama alanlar tarih yapraklarına gömüldü.
Bağ bahçe yetiştiricilerine fidan başı kredi sağlandı, kim faydalandı koca bir muamma, parayı kapanlar kıyamadılar saltanata.
Depremden ve doğal afetlerden zarar gören esnafa 50 bin lira kredi ya da hibe denildi. Listeler bankalarda, biten esnaf kasalarda sabahladı.
Vatandaşa güya ev yapıldı, ömür boyu borç ödemeye mahkûm edildi. Davetiye usulü verilen ihaleler, teklif mektuplarına şifreler eklendiler. Bir yanda mesafesi çok uzak iki kutup, biri gördüğü rüyayı gerçek sananlar, diğer kutupta ekmeğe muhtaç olup Yaradan’a sığınanlar. Yaş çay alımları açıklanınca marketlere koşanlar, zamların erken uygulandığına şahit olanlar, enflasyona yüzde atmış diyenler, elbette hesabı verecekler. Benzin uçmuş gidiyor, depolar ne yazık ki suyla çalışmıyor. Piyasada uygun yağ yok, yağsız yemek çok, Et almak imkânsız oldu, doktorlar beslenemiyorsun diye ekleyince güller dalında soldu. Vatandaşım emekli olunca konut almak için dua ederdi, hayali bile yabancıya ikram edildi. Ekmek fakirin gıdasıydı, tohumun Hindistan da bulunması yarasıydı. Simitle çaya lezzet dediler, şekersiz olmaz demediler.
Uçak nimet dediler, otobüse binmediler uçak koltuksuz uçtu, ayakkabıya teker takıldı, araçlar susuz kaldı. Elektrik aküleri bitirdi, ampuller patladı, çamaşırlar elde, bulaşıklar makinanın dibinde saklandı. Doğalgaz gelmiyor, olan da yetmiyor. Odun kömür bayatladı dediler, gazocağını teklif ettiler. Suya Allah’ın verdiği nimet dedik, su parasına bazıları olmaz derken, bazıları zam üstüne zam eklediler.
KONUT FİYATLARININ ARTMASINDA YABANCILARIN ETKİSİ OLMADI DENİLDİ.
Yabancı ülke vatandaşları için 250 bin dolara kadar konut edinme yasasından faydalanmak isteyenler için vatandaşlık teklifinde artış gösteren konutlar için yabancıların etkisi olmadı diyen bakanımıza şunu demek gerekir. Yabancıya satılacak konutlar için nasıl olsa onların parası kıymetlidir diyerek fiyat artıran cambazların daha sonra bu fiyatları düşürdüklerini mi zannediyorsun. Bakın bakanım sizler daha önce Elazığ da TOKİ konutlarının anahtar teslim töreninde konuşurken karşınızda duran çok katlı bina için, yıkılsın, biz neyin uğraşını veriyoruz demiş bununla kalmadan insanların konut olarak kullandıkları evin balkonundan geçecek kadar anormal bir şekilde yapılmış olan orduevi araç üst geçit köprüsü içinde yıkılsın demiştiniz. Bakın ve görün sadece diyoruz, yıkılsın dediğiniz iki bina aradan yıllar geçmesine rağmen üzerindeki tozu silkelemiş gibi ayakta durmaya devam ediyorlar. Hem de yapı kullanma izin belgelerini alarak. Şimdi kalkıp yabancıların etkisi olmadı derseniz kim inanır size? Antalya ya, Hatay a, Mersin e, Adana ya, İstanbul a sorun ve görün sadece etki oranını diyoruz.
ÇAYA GELEN ZAM YÜZDE 42 NİN ÜZERİNDE OLDU
Bir kilo çayın fiyatı 58-60 lira olması bir yana bulmakta sorun yaşanıyor. Bir bardak çay hava limanında 30 lira olurken vatandaşın uğrak yeri olan çay Ocaklarında 3 ile 5 liraya, kafe ve pastane gibi yerlerde ise 10 liraya ulaştı. Buna 4-5 lira tuvalet parası eklediğimizde bir bardak çayın maliyeti çay ocaklarında ve kahvehanelerde 9-10 lirayı buldu.
KURBAN BAYRAMI GELMEDEN KURBANLIKLARA GELEN VE GELECEK ZAM ORANI % 100 ÜN ÜZERİNDE
2021 Yılı kurban fiyatlarına ortalama verileri dikkate alarak baktığımızda geçen yıl küçükbaş bir kurbanlıkta fiyatın 3 ile 4 bin lira arasında olduğunu, bu yıl ise fiyatın 4 ile 5 bin lira arasında olacağı, büyük baş kurbanlıklarda ise, geçen bayram 15 ile 25 bin lira arasında olan kurbanlığın bu yıl 50 ile 70 bin liraya çıktığı ve çıkacağı gerçeği ortadadır.
Rakamlara baktığımızda şu an itibariyle aradaki farkın yüzde yüzün üzerinde olduğu ve bundan sonra gelecek zammın fiyatları nasıl etkiyeceği merak konusudur. ( 120 liradan ortalama 500 kilo gelecek büyük baş hayvanın fiyatının 60 bin lira olduğu)
HAC VAZİFESİNİ YERİNE GETİRMEK İSTEYENLER KARA, KARA DÜŞÜNÜYOR
Dinimizin beş farzından birisi olan Hac ziyareti vatandaşı kara, kara düşündürmeye başladı. Son iki yılda küresel salgın nedeniyle bu göreve gitmek isteyip te mahrum kalan Müslüman kardeşlerimizin karşısına şimdide artan maliyetler çıkmaya başladı. Bu yıl hac kuralarının çekilmeyeceği 2020 yılında çekilen kuralar sonucu hak kazanan kişilerin bundan faydalanacağı açıklanırken yaklaşık bir kişinin bu ibadet için ödeyeceği para 100 bin lirayı buldu.
Kısaca Hac görevi için ödenecek miktar zengin için fazla bir gider kalemi oluşturmazken orta halli vatandaşın umutlarını iyice bitirmiş oldu.
TRAFİK SİGORTALARI DA ZAMLARDAN NASİBİNE DÜŞENİ ALDI
Zorunlu araç sigortası kapsamında bulunan trafik sigortalarında meydana gelen artışlar aylık olarak yüzde 2,5 oranında kademeli artışa bağlanırken son günlerde sıkça konuşulan konuların başında bu ay içerisinde bu oranların haricinde yüzde 25 oranında ayrı bir zammın daha uygulanacak olması. Araçlarda kullanılan yakıtın ve yedek parçaların durmak bilmeyen yükselişine araç muayene ve motorlu taşıtlar vergisindeki zamlar araç sürücülerini yürüyüş yoluna yöneltirken dizlerde kalmayan dermana bir darbede trafik sigortaları vuracak gibi.
ÜRETEN YOK TÜKETEN ÇOK
Son haftaların gündem konusu Ülkemizde Atatürk hava limanı ile Nato üyesi olmak isteyen iki ülkenin müracaatı olurken benzine gelen zam günlük hayatımızın bir parçası olmaya devam ediyor. Dövizin Türk lirası karşısında yükselişi devam ederken, konut fiyatlarındaki yükselişe de dur demek için çözüm aranıyor, Çayda yaş alım fiyatlarının açıklanması ile birlikte yüzde 50 oranında artan fiyatlara sırada olan zeytin, zeytinyağı, ay çiçek yağı, un, şeker göz kırpmaya başladı.
Maliyetlerin her gün artması nedeniyle üretimde sıkıntı çeken ve ürettiği mala Pazar bulamayan çiftçi ve diğer üreticiler yaşanan zorlu duruma karşı çareyi imalata ara verme ve üretmeme yoluyla bulmaya çalışırken tüketim ise hız kesmeden yoluna devam ediyor.
Hayatın gereksinimi için yapılan giderler üretim kaleminde ön planda olurken, tarım ve bereketli topraklar ülkesi olan Türkiye de duruma seyirci kalınması kimsede yarınlara ışıltılı bakacak göz bırakmadı.
ONUNCU KÖYDEN ÇIKAN DUMAN
Gazeteniz onuncu köyden çıkan sese kulak verecek olursak karşımızda duran tek gerçeğin Üretim, üretim, üretim olduğudur.
HABER : Mehmet DUMAN
GÜNDEM
27 Mart 2025EKONOMİ
27 Mart 2025GÜNDEM
27 Mart 2025EKONOMİ
27 Mart 2025GÜNDEM
27 Mart 2025GÜNDEM
27 Mart 2025GÜNDEM
27 Mart 2025GÜNDEM
27 Mart 2025GÜNDEM
27 Mart 2025GÜNDEM
27 Mart 2025GÜNDEM
27 Mart 2025GÜNDEM
27 Mart 2025GÜNDEM
27 Mart 2025GÜNDEM
27 Mart 2025GÜNDEM
27 Mart 2025GÜNDEM
27 Mart 2025GÜNDEM
27 Mart 2025GÜNDEM
27 Mart 2025GÜNDEM
27 Mart 2025GÜNDEM
27 Mart 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.